ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Ντομάτες "δηλητήριο" στο τραπέζι μας - Κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων από Ιταλία και Αλβανία, στη χώρα μας!




«Πριν στεγνώσει το μελάνι των ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» για την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων στις ντομάτες των τρίτων χωρών και την αλλοπρόσαλλη τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύει δραστικές στις δικές της χώρες, αλλά να μας τις... σερβίρει εισάγοντας τα προϊόντα των τρίτων χωρών που έχουν ακόμα περισσότερες ισχυρές δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, εντοπίστηκαν στον Πειραιά και κατασχέθηκαν 4.600 κιλά ντομάτας, που εισήγαγαν δύο επιχειρήσεις.



Η μία ήταν από την Αλβανία και η άλλη από την Ιταλία.

Τις ντομάτες κατέσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που εστάλησαν για εργαστηριακή ανάλυση!

Το μεγαλύτερο μέρος ήταν αλβανικές ντομάτες. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες από Αλβανία ήταν συνολικού βάρους 2.700 κιλών και η υπόλοιπη ποσότητα ήταν από την Ιταλία.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, έπειτα από ελέγχους και δειγματοληψίες στις ντομάτες και μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Συγκεκριμένα, στις ντομάτες από Αλβανία ανιχνεύτηκαν υπερβάσεις σε υπολείμματα εντομοκτόνου και από αυτές της Ιταλίας σε υπολείμματα μυκητοκτόνου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες τροφίμων θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε όλα τα σημεία πώλησης, προκειμένου να διατίθενται στην κατανάλωση ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η αρμόδια ΔΑΟΚ.

«Μας καταστρέφει η Ε.Ε.»

Λίγες μέρες έχουν περάσει από τα απανωτά δημοσιεύματα της «Νέας Κρήτης». Όπως γράφτηκε, συγκεκριμένα, φιλοξενώντας τις απόψεις του γενικού γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννη Σμυρνάκη, είναι μια απαράδεκτη τακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταργεί σαν καρκινογόνες και γενικότερα επικίνδυνες πολλές δραστικές ουσίες διαρκώς, ενώ την ίδια ώρα εκθέτει τον καταναλωτή της σε κίνδυνο, φέροντας τις ίδιες αλλά και ακόμα περισσότερες δραστικές ουσίες στο τραπέζι του, στο πιάτο του, μέσα από τις ξέφρενες εισαγωγές της ντομάτας και άλλων οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες.

Ο Γιάννης Σμυρνάκης δεν είναι αντίθετος με την απαγόρευση των δραστικών. Λέει όμως ότι την ίδια ώρα ωφελούνται οι τρίτες χώρες, ενώ οι παραγωγοί της Ευρώπης ουσιαστικά αφοπλίζονται απέναντι στους εχθρούς και τις ασθένειες των καλλιεργειών τους. Και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας τού καταναλωτή, που τώρα όμως εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού τρώει με το έτσι θέλω τα ψεκασμένα προϊόντα των τρίτων χωρών και πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει, λόγω των ελληνοποιήσεων.

«Είναι μάλιστα ακόμα πιο δύσκολη η μάχη που δίνουν οι παραγωγοί, λόγω κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό διότι, με την κλιματική αλλαγή έχουμε αύξηση των ασθενειών των καλλιεργειών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας», όπως μας είχε πει.

Καταγγελίες παραγωγών: Ζητούν αυστηρότερους ελέγχους

Από την πλευρά τους, σε άλλα δημοσιεύματα - πρόσφατα ή και παλαιότερα - οι παραγωγοί από τη Μεσαρά έχουν πει ότι πλέον τα φάρμακα που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπιά τους όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες είναι τόσο αδύναμα απέναντι στους εχθρούς και τις ασθένειες των φυτών, που χρειάζεται να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, οι οποίοι και τους ανεβάζουν δραματικά το κόστος παραγωγής.

Ιδιαίτερα στην ντομάτα επιμένουν να καταγγέλλουν ότι έρχεται μέσω Θεσσαλονίκης από την Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία και άλλες τρίτες χώρες, και σε μεγάλη ποσότητα βαφτίζεται ελληνική, κυρίως όταν διακινείται με κλούβες σε μανάβικα και όχι στα ράφια των οργανωμένων σούπερ-μάρκετ.

Αλλά ακόμα και όταν εντοπίζονται παρτίδες με υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε ντομάτα που έχει πουληθεί σαν ευρωπαϊκή, κανείς δεν ελέγχει με τρόπο τέτοιο που να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι τρίτης χώρας και απλά έχει βαπτιστεί...

Οι παραγωγοί ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά και αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών ως προς τα μέτρα που λαμβάνει υπέρ της ντομάτας των τρίτων χωρών έναντι της ντομάτας της Κρήτης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1522856/domates-dilitirio-erhodai-apo-alvania-kai-italia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)