Από 50% έως και πάνω από 60% είναι πιο ακριβά τα οπωροκηπευτικά στην αγορά της Κρήτης φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω του... “Ζορμπά”, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην υπόλοιπη Ελλάδα και δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις προϊόντων, οι οποίες ήταν ήδη μεγάλες στο νησί μας λόγω ανομβρίας αλλά και άλλων παρόμοιων συνθηκών που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπως καταρρακτώδεις βροχές κατά τόπους και χαλάζι στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Οι καταστροφές στην Πελοπόννησο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν σύντομα να έχουν ανάλογες επιπτώσεις στην κατάσταση της αγοράς της Κρήτης, που πλήττεται από μεγάλη ακρίβεια λόγω μικρής προσφοράς αγαθών, που δεν εξασφαλίζει την επάρκεια σε είδη απολύτως αναγκαία για τις ανάγκες των νοικοκυριών!
Μεγάλες είναι οι ζημιές στη σοδειά, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες αφορούν σε πτώση καρπών επιτραπέζιας ελιάς, ψιλολιάς και εσπεριδοειδών. Παράλληλα, δε λείπουν οι φθορές σε υπαίθρια κηπευτικά, σταβλικές εγκαταστάσεις και αγροτικούς δρόμους. Οι ζημιές παρατηρούνται σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, αλλά έχουμε καταστροφές και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.
Βέβαια το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει πλήξει την παραγωγή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελλείψεις σε μεταποιημένα λαχανικά προβλέπεται ότι θα παρουσιαστούν στα ράφια της Γερμανίας, λόγω ξηρασίας. Τα μικρά σε μέγεθος φυλλώδη λαχανικά, η έξαρση των ασθενειών και η μικρή περίοδος συγκομιδής είναι μερικές από τις συνέπειες που συνιστούν τη φετινή χρονιά ως μία από τις χειρότερες του κλάδου στη Γερμανία, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι αποδόσεις βρίσκονται τουλάχιστον κατά 25% κάτω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Βιομηχανιών Φρούτων, Λαχανικών και Πατάτας (BOGK).
Μεγάλη η ακρίβεια
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου. Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, είπε ότι «οι τιμές είναι πολύ μεγάλες λόγω έλλειψης προϊόντων. Και δεν είναι ακόμα λόγω της προχθεσινής κακοκαιρίας, γιατί οι συνέπειες αυτής δεν έχουν φανεί ακόμα. Είναι και η γενικότερη έλλειψη νερού που είχαμε όλο το καλοκαίρι και γενικά ο κακός καιρός. Δηλαδή, στο Λασίθι βάλανε λιγότερες πατάτες. Έβαλαν ελάχιστα κηπευτικά. Είχαμε τέτοια προβλήματα. Αλλά θα έχουμε συνέπειες και από την προχθεσινή κακοκαιρία...».
Και φέρνει ως παράδειγμα την ντομάτα: «Από τον Αύγουστο μέχρι και τώρα έχουμε εισαγόμενη ντομάτα στην Κρήτη από Πολωνία, η οποία είναι πολύ ακριβή. Αλλά, αν δεν είχαμε την εισαγόμενη ντομάτα, η τιμή της ντόπιας ντομάτας θα είχε ανέβει στα 3 ευρώ», όπως επισημαίνει. Σήμερα η ντομάτα στην αγορά είναι από 1,70 έως 1,80 ευρώ το κιλό η ντόπια. Και η εισαγόμενη είναι πολύ ακριβή. Έχει στη χονδρική τιμή 1,80 ευρώ το κιλό. «Είναι πιο ακριβή γιατί δεν έχει σημάδια - είναι πολύ όμορφή εμφανισιακά σε σχέση με τη δική μας», σύμφωνα με τον πρόεδρο των οπωροπωλών.
Στο μεταξύ, στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου ήταν στο “φόρτε” της η παραγωγή σε πολλά οπωροκηπευτικά, ήρθε το χαλάζι πριν από 15 μέρες και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της. Πρόκειται για κολοκύθια, ντομάτες, πατάτες κ.λπ. «Το χαλάζι κατέστρεψε τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής στο Οροπέδιο Λασιθίου», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χαλκιαδάκη.
Εξάλλου, λόγω της ανομβρίας όλο το καλοκαίρι ήταν σε χαμηλή επάρκεια και υψηλές τιμές τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. «Δεν είχαν ποτίσει οι άνθρωποι. Υπήρχε ανομβρία. Έχουμε και την έξαρση της μύγας της Μεσογείου λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας και είχαμε εκτεταμένες ζημιές», λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε επάρκεια», συμπληρώνει, «σε πολλά προϊόντα. Στο σπανάκι ίσα-ίσα που καλύπτουμε τις ανάγκες. Κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκύθια... Ειδικά τα κολοκύθια είναι πολύ ακριβά, γύρω στα 2 ευρώ το κιλό μέσος όρος...».
Είναι πολύ ενδεικτική η κατάσταση που επικρατεί φέτος στην πατάτα. «Αυτή τη στιγμή η πατάτα είναι στη χονδρική αγορά στα 0,60 ευρώ το κιλό... Που στη λιανική είχε πέρυσι 50 και 60 λεπτά το κιλό, ενώ στο Λασίθι δεν τις πούλησαν και πέταξαν πολλές. Φέτος δεν έχει. Έτσι η καλή ντόπια πατάτα στην αγορά πάει στα 80 με 90 λεπτά το κιλό...».
Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, αυτή την περίοδο άρχισε η μείωση της τιμής στα λεμόνια, επειδή μπαίνουν στην αγορά τα ντόπια. Η τιμή έχει πέσει τώρα στο 1,50 ευρώ το κιλό από 1,80 το κιλό που ήταν πριν αρχίσει η συγκομιδή των ντόπιων.
Τα λάχανα πωλούνται, εξάλλου, στα 80 με 90 λεπτά το κιλό και στα 2,50 ευρώ το κιλό τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια.
Καταλήγοντας, ο κ. Χαλκιαδάκης μας λέει: «Ξεκινούμε από την ανομβρία. Δεν “έβαλαν” οι άνθρωποι πολλά προϊόντα. “Έβαλαν” περίπου τα μισά. Μετά... Είχαμε έξαρση των ασθενειών, τη μύγα της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή και τον δάκο στην ελιά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των γενικότερων καιρικών συνθηκών. Είχαμε που είχαμε αυτά, ήρθε και το χαλάζι στο Λασίθι πριν από 15 μέρες και χάλασε το 1/3 της παραγωγής... Που το Λασίθι και ένα με δύο μήνες τροφοδοτούσε για τα καλά τον νομό Ηρακλείου. Και τώρα θα έρθουν και άλλα προβλήματα»...
Από τη Μεσαρά
Καλύπτουμε μόνο την εσωτερική αγορά
«Αυτή την περίοδο στα θερμοκήπιά μας παράγονται αγγούρια μικρά και μεγάλα. Ξεκίνησε σιγά-σιγά η παραγωγή της ντομάτας. Βγάζουμε πιπεριές και μελιτζάνες. Με μικρές ποσότητες βέβαια, αλλά έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή σε όλα τα βασικά είδη και προς το παρόν καλύπτουμε μόνο την εσωτερική αγορά. Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε και τις εξαγωγές», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.
Για τις τιμές παραγωγού μας λέει: «Η ντομάτα είναι στο ευρώ. Οι πιπεριές είναι στο 1,30 με 1,50 ευρώ το κιλό. Το αγγούρι, όπως και η μελιτζάνα είναι στα 40 με 50 λεπτά το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Ορφανουδάκης. «Εάν είναι ένα ευρώ στη χονδρική, σίγουρα πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό θα είναι στην αγορά», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.