ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Γρίφος με την καταβολή των επιδοτήσεων - Θα μπουν στις 19 ή στις 22 οι επιδοτήσεις; "Σπαζοκεφαλιά"...επειδή κάποιοι παίζουν με την αγωνία του κόσμου!


Σε... “σπαζοκεφαλιά” εξελίσσεται, τελικά, η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ με χθεσινή του ανακοίνωση απέφυγε να “δώσει” τη σημερινή ή άλλη ημερομηνία για την πίστωση των λογαριασμών, παρότι ο Α' αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης είχε τις προηγούμενες μέρες μιλήσει στην ΕΡΤ για πληρωμές σήμερα Παρασκευή 19 ή το αργότερο τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου. 



«Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις», αναφέρει, συγκεκριμένα, η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου “επιμένει” πως τα χρήματα θα μπουν στις 25 με 26 Οκτωβρίου. «Πριν από τις 28 Οκτωβρίου» είχε δεσμευτεί, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, o ίδιος ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ μόλις χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε το “πράσινο φως” του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση του υπουργείου με την Τράπεζα Πειραιώς!

Πιο αναλυτικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε χθες: «Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τον χρόνο καταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης έτους 2018, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι αυτή η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, πριν το τέλος του Οκτωβρίου». 

Βέβαια, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δε φαίνεται πως τα δημοσιεύματα εμπεριείχαν τη δήλωση Αποστολάκη στην ΕΡΤ για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ωστόσο, χωρίς να αποκλείεται η πίστωση στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο ίδιος ο Α' αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης επικαλέστηκε, μετά την πρώτη του δήλωση, σε άλλη δήλωση που έκανε «έλλειψη τράπεζας για να πληρώσει», εμφανίζοντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως υπεύθυνο καθυστερήσεων στη σύναψη της σύμβασης με το τραπεζιτικό ίδρυμα και την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τα 700 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έχουμε τράπεζα να τα καταβάλλει», δήλωσε σε δεύτερη φάση ο κ. Αποστολάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις σήμερα ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, όμως, η κάθε μέρα καθυστέρησης είναι πρόβλημα για τους παραγωγούς, που είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη και δεν περιμένουν εισόδημα ούτε από το ελαιόλαδο, του οποίου τη νέα παραγωγή περιμένουμε σύντομα, αφού οι τιμές του προϊόντος φαίνεται πως θα κάνουν εκκίνηση από χαμηλά...

Τελικά, όμως, με βάση τις νεότερες πληροφορίες, χθες το πρωί το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το “Ο.Κ.” και ως εκ τούτου το “μπαλάκι”... “επιστρέφει” στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα στείλει τη δισκέτα σήμερα το πρωί, ώστε μέχρι το απόγευμα να έχουν μπει τα χρήματα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Αποστολάκης; Θα γίνει η πληρωμή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα; Ή θα πάνε οι πληρωμές στις 25 με 26 Οκτωβρίου, όπως εκτιμούν οι συνεταιριστές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου; Το χειρότερο σενάριο πάντως “θέλει” τις πληρωμές να ξεφεύγουν μετά τις 28 Οκτωβρίου, τουλάχιστον για τους παραγωγούς που πληρώνονται από τις άλλες τράπεζες, πλην της Πειραιώς... 

Στην Κρήτη άνω των 70 εκατ. ευρώ 

Στην Κρήτη “έρχονται” πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε 90.000 δικαιούχους και στη χώρα 700 εκατομμύρια ευρώ σε 560.000 με 600.000 δικαιούχους παραγωγούς.
Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης και το πριμ του “πρασινίσματος”. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων κυμαίνεται στα 1,6 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, αναμένονται και τα νέα δικαιώματα σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και μετά, καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη απόφαση µε το ποσοστό της ενίσχυσης.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)