ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Το λάδι "πέφτει" η επιδότηση έρχεται...


Το λάδι “πέφτει”, η νέα ελαιοκομική περίοδος αρχίζει με “χαμηλές προσδοκίες” και ο κόσμος στα χωριά περιμένει πώς και πώς τις επιδοτήσεις για να έχει “ζεστό” χρήμα στις άδειες τσέπες, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες και να πάρει σιγά-σιγά τον δρόμο προς τα λιόφυτα, χωρίς να ελπίζει όμως σε τιμές ικανοποιητικές. 


«Πριν τις 28 Οκτωβρίου θα έρθει η προκαταβολή της επιδότησης», υποσχέθηκε προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης σε δηλώσεις του στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γωγώ Αποστολάκη. Στο μεταξύ, πάνω από 60.000 τόνοι περυσινών λαδιών υποβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, με τους ελαιοπαραγωγούς ιδιοκτήτες τους να έχουν σήμερα αγανακτήσει, διαπιστώνοντας ότι θα μπορούσαν να το είχαν τιμολογήσει όταν η τιμή του ξεπερνούσε ακόμα και τα 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών!

Νέες πτώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές, όχι μόνο για το φρέσκο ελαιόλαδο αλλά και για τα αποθηκευμένα λάδια.

Είναι εντυπωσιακό, αλλά φαίνεται πως μόνο η Κρήτη έχει απούλητες ποσότητες άνω των 10.000 τόνων, κάτι που η “Νέα Κρήτη” είχε γράψει από το καλοκαίρι, μέσα από πληροφορίες παραγόντων της τοπικής αγοράς. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πληροφορίες ανεβάζουν τα αποθέματα σε επίπεδο-ρεκόρ άνω των 60.000 τόνων, ενώ το εμπορικό ενδιαφέρον για τα αποθέματα αυτά είναι ελάχιστο έως και καθόλου, κάτι που φαίνεται από την απραξία στην αγορά και τη συνεχή πτωτική τάση που καταγράφεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Έτσι, από τη μια υπάρχει σίγουρα οικονομική ζημιά σε βάρος των παραγωγών που κράτησαν απούλητο το λάδι τους, αλλά δεν αποκλείεται να πληροφορηθούμε στην πορεία και ζημιές στην αγορά από λάδια αποθηκευμένα, που όμως δεν είχαν προλάβει οι αγοραστές τους να τα “σπρώξουν” στην αγορά.

Την ίδια ώρα, τίθεται και ένα άλλο ερώτημα: Τα απούλητα λάδια της περυσινής χρονιάς πώς θα διακινηθούν τελικά; Θα έχουμε ακόμα και προσμείξεις με φρέσκα λάδια; Αν αυτό συμβεί, τότε τα λάδια εξαιρετικής ποιότητας θα υποβαθμιστούν, όταν ήδη υπάρχει πρόβλημα υποβάθμισης λόγω της πρωτοφανούς φέτος καταστροφής από τον δάκο.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει επίσημος κρατικός φορέας που να μπορεί να ενημερώσει τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο για το ακριβές ύψος των περυσινών αποθεμάτων; Υπάρχει επίσημος κρατικός φορέας που να μπορεί να ελέγξει σωστά στην αγορά του ελαιολάδου τη διακίνηση του προϊόντος, ώστε να αποφευχθούν τα “παρατράγουδα” ή να αποφεύγονται οι λεγόμενες... “λαδιές” που έχουμε πολλές χρονιές όταν ο τομέας του ελαιολάδου “μπάζει από παντού”;

Οι τιμές παραγωγού μειώνονται 

Στην Κρήτη, η τελευταία καταγραφή τιμών από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης δείχνει σταθερές τιμές, με τις μόνες αλλαγές προς τα κάτω... Έτσι, η χαμηλότερη αλλά και η επικρατέστερη τιμή είναι αυτή των 2,60 ευρώ το κιλό για την τιμή παραγωγού του περυσινού ελαιολάδου. Πολλοί έμποροι απάντησαν πως δεν αγοράζουν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ η υψηλότερη τιμή είναι στα 3,15 ευρώ το κιλό από έμπορο της Σητείας και είναι και η μοναδική τιμή άνω των 2,90 ευρώ το κιλό! 

Στα ίδια στοιχεία έχουμε και μειώσεις τιμών κατά 10 λεπτά το κιλό σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σε λίγες μέρες. 

Την ίδια ώρα, έχει γίνει η έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου με το φρέσκο λάδι από την Πελοπόννησο. Και όπως γράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης (εκδότης του περιοδικού “Ελιά και Ελαιόλαδο”), στους Αγίους Αποστόλους συμβαίνει το εξής: «Όπως εθιμικά συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη, οι αθηνοελιές του Συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων στη Νότια Λακωνία έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα. Η πρώτη τιμή που κλείστηκε με την ιταλική Alta Maremma, 4,30 €/κιλό, είναι 0,20 ευρώ μικρότερη της περσινής, πρόκριμα των εξελίξεων της περιόδου 2018/19. Άλλωστε, η συμφωνία θα ισχύσει έως τις 15 Οκτωβρίου (σ.σ. σήμερα) και υπό την προϋπόθεση των χαμηλών οξυτήτων και λοιπών καλών ποιοτικών παραμέτρων. Στοίχημα δύσκολο για μια χρονιά όπως η φετινή, με τόσο έντονη δακοπροσβολή, συν τα πρόσφατα πράγματα από “Ξενοφώντα” και “Ζορμπά”». 

Όσον αφορά στα απούλητα λάδια της Λακωνίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «κυμαίνονται στα 3,0-3,08 € (πάντοτε για περσινά αποθέματα), με τη Μεσσηνία και την Κρήτη ένα σκαλί πιο κάτω, 2,90-3,00, ανάλογα με τις γραμμές οξύτητας, και της υπόλοιπης Ελλάδας ένα ακόμη σκαλί πιο κάτω, 2,85-2,90€/κιλό (πάντοτε αναφερόμαστε σε έξτρα παρθένα, τιμή βυτίου, ex-factory). Αντίστοιχα, τα λαμπάντε βάσης 5° κινούνται στα 2,17 με 2,22 €/κιλό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)