ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Την Παρασκευή συνάντηση για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων


Εντείνονται οι προετοιμασίες σ' όλη τη χώρα για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον περασμένο Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.



Την Παρασκευή 11/1 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Σερρών. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η οργάνωση και η υλοποίηση της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου με κατά τόπους αγωνιστικές συγκεντρώσεις, μπλόκα κι άλλες μορφές πάλης, με αιχμή ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα μια σειρά από αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Στο στόχαστρο της μάχης επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκονται η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που τροφοδοτούν την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Στη Θεσσαλία επικρατεί, ήδη, «πυρετός» προετοιμασίας με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών να συνεδριάζουν και να παίρνουν αποφάσεις για άμεση δράση.

Ετσι, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε διευρυμένη συνεδρίαση στις 2 Γενάρη, αποφάσισε την Κυριακή 13/1 να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το σινιάλο για να ξεκινήσουν προς το σημείο όπου θα αποφασιστεί να συγκεντρωθούν. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται, σε καθημερινή βάση, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών, που θα καταλήξουν σε παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, η οποία προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τις 18 Γενάρη στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου).

Ανάλογες κινήσεις γίνονται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η οποία προγραμματίζει συσκέψεις στις επαρχίες του νομού. Ηδη έχει οριστεί σύσκεψη στον Τύρναβο για μεθαύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο «Εμμανουηλίδειο». Τις επόμενες μέρες ακολουθούν συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων της Ελασσόνας και των άλλων επαρχιών.

Αντίστοιχες συσκέψεις και συνελεύσεις οργανώνονται επίσης σε άλλες περιοχές της χώρας.

-- Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην ετήσια Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

-- Σε τακτική Γενική Συνέλευση καλεί αύριο, Πέμπτη, τους αγρότες ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

-- Την Παρασκευή 11/1, στις 12 το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Σερρών, θα πραγματοποιηθεί πανσερραϊκή σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Υπόμνημα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου στον υπουργό

Υπόμνημα με τα αιτήματα - διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα επιδώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, ο οποίος, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Τυρνάβου, θα επισκεφτεί σήμερα την πόλη και μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπέ, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν για αγροτικά ζητήματα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών, επαγγελματικών και άλλων φορέων, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης σύσκεψης που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο υπόμνημα των Αγροτικών Συλλόγων μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Διεκδικούμε να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα των εξευτελιστικών τιμών που για άλλη μια φορά είχαν τα προϊόντα μας, να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραγωγών οι οποίοι πέφτουν θύματα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ροδάκινα και τα σταφύλια που πωλούνται 0,40 ευρώ από τον παραγωγό και φτάνουν να πωλούνται στους καταναλωτές 1,70 ευρώ! Καθαρή αισχροκέρδεια). Διεκδικούμε τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι δυσβάστακτο (...) Διεκδικούμε την ουσιαστική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και των άλλων παραγωγών που τα προϊόντα τους πλήττονται από το εμπάργκο (...) Να δοθεί άμεσα κρατικό χρήμα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, γιατί τα ψίχουλα που δίνουν τα διάφορα προγράμματα (De minimis) δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω" (...) Διεκδικούμε άμεση αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από το δάκο και τον παγετό. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους το κεφάλαιο και την παραγωγή και να αποζημιώνει τους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Είναι κοροϊδία αυτό που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του Τυρνάβου από τον ΕΛΓΑ, αφού κάθε χρόνο εξαιρούνται ζημιές στην παραγωγή με διάφορα προσχήματα και φθηνές δικαιολογίες. Πρόσφατο παράδειγμα, η εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ εκατοντάδων ροδακινοπαραγωγών της περιοχής μας, οι οποίοι είχαν υποστεί τεράστια ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις. Η αιτιολογία του ΕΛΓΑ για τη μη αποζημίωσή τους ήταν ότι η απώλεια παραγωγής τους δεν οφειλόταν στις βροχοπτώσεις, αλλά σε άλλα ζημιογόνα αιτία, χωρίς να μας απαντήσει ποτέ ποια ήταν αυτά. Και τελευταίο παράδειγμα, οι εξευτελιστικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αμπελοκαλλιεργητές που δίνονται αυτήν την εβδομάδα».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν επίσης «να αποκατασταθεί άμεσα η κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής μας, οι οποίοι εξαιρέθηκαν αναίτια από τη διαδικασία της αναμπέλωσης. Οπως γνωρίζετε, η περιοχή του Τυρνάβου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τσίπουρο, το οποίο αποτελεί συνώνυμο της πόλης μας, αφού η παραγωγή του από τους παραδοσιακούς μικρούς άμβυκες (καζάνια) είναι μια παράδοση εκατοντάδων ετών η οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών και αποτελεί συμπλήρωμα του πενιχρού αγροτικού τους εισοδήματος. Αν χαθεί η παραγωγή του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου από τους αμπελοκαλλιεργητές, χιλιάδες στρέμματα αμπελιών θα οδηγηθούν σε εκρίζωση. Οι τελευταίοι φωτογραφικοί νόμοι και διατάξεις εξυπηρετούν καθαρά τις πολυεθνικές που έχουν εισβάλει στο χώρο της ποτοποιίας και θέλουν να αποτελέσουν μονοπώλιο στην αγορά. Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές να έχουν δικαίωμα απόσταξης παραδοσιακού τσίπουρου τεσσάρων διήμερων, όπως είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τεχνητά εμπόδια και περίεργες διατάξεις».
https://www.agro24.gr/agrotika/agrotikes-organoseis/tin-paraskeyi-synantisi-gia-tin-klimakosi-ton-agrotikon-kinitopoiiseon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)