ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ |
Κι όμως. Οι συγκρίσεις που κάνουμε είναι αποκαλυπτικές, δείχνοντας πως η πληρωμή του παραγωγού, που μοχθεί και καταξοδεύεται κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει στην παραγωγή και την πώληση του προϊόντος του, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρείται, ενώ, αν έπρεπε να πουλάει αμέσως για να αγοράζει τα είδη που χρειάζεται, θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.
Μάλιστα, στην πραγματικότητα αν γίνουν σωστά οι υπολογισμοί του κόστους μάλλον “μέσα μπαίνει” ο παραγωγός, με μια μέση τιμή που φέτος μέχρι στιγμής δεν ξεπερνάει τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό!
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα 2,70 ευρώ το κιλό ως μια μέση τιμή για τη φετινή χρονιά, για να αγοράσουμε νερό με τα χρήματα που πήραμε από την πώληση του ενός κιλού ελαιολάδου, μπορούμε να αγοράσουμε ακριβώς 1,5 εξάδα νερού, αν υπολογίσουμε την τιμή του ενός λίτρου στα 30 λεπτά - αν δηλαδή λάβουμε υπόψη τις διάφορες προσφορές που ισχύουν στο νησί μας και όχι την τιμή τού ενός λίτρου νερού χωρίς προσφορά, που σίγουρα είναι μέχρι και δύο φορές πάνω...
Εκτός όμως από το παράδειγμα του νερού, ας πάμε και στο ψωμί. Ο μέσος όρος πώλησης ενός μισόκιλου ψωμιού είναι το 1 ευρώ. Δηλαδή, για να αγοράσουμε ένα κιλό ψωμί πρέπει να δαπανήσουμε 2 ευρώ. Άρα, χρειάζεται να πουλήσουμε ένα κιλό ελαιόλαδο και να μας μείνουν ρέστα μόλις 70 λεπτά, από την αγορά δύο κιλών ψωμιού... Χοντρικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι με ένα κιλό ελαιόλαδο αγοράζουμε κοντά στα τρία κιλά ψωμιά... Εδώ τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι το ψωμί είναι ακριβό; Ότι το λάδι είναι φτηνό; Ή μήπως και τα δύο; Μάλλον και τα δύο ισχύουν στην περίπτωση της αντιστοιχίας της αξίας του ψωμιού και του ελαιολάδου.
Τι άλλο βασικό χρειαζόμαστε στο σπίτι μας; Ας πάμε σε ένα προϊόν βιομηχανίας, όπως είναι το χαρτί της τουαλέτας. Ο μέσος όρος αγοράς σε χαρτί τουαλέτας δεν πέφτει κάτω από τα τέσσερα ευρώ... Εδώ λοιπόν τι καταλαβαίνουμε; Ότι, για να αγοράσουμε μία συσκευασία σε χαρτί τουαλέτας, χρειαζόμαστε 2 κιλά λάδι και τα ρέστα μας θα είναι μόλις 60 λεπτά...
Και αν υποθέσουμε τώρα ότι ο ελαιοπαραγωγός έχει όρεξη για... ψαράκι και θέλει να πουλήσει ελαιόλαδο για να αγοράσει ένα κιλό τσιπούρα καθαρισμένη από ένα κατάστημα στην Κρήτη, θα πρέπει να δαπανήσει γύρω στα 11 ευρώ το κιλό. Άρα, θα πρέπει να πουλήσει ακριβώς τέσσερα κιλά ελαιόλαδο και θα έχει ρέστα μόλις... 10 λεπτά... Αλήθεια, πόσο κόστος και πόσος κόπος και χρόνος απαιτείται να διαθέσει ο παραγωγός για να παράγει τέσσερα κιλά ελαιόλαδο;
Θα μου πεις, βέβαια, γιατί να πάρει ψάρι ο παραγωγός και να μη... βολευτεί με ένα κιλό χοιρινό, ή με ένα κοτόπουλο, βρε αδελφέ... Πολύ σωστή η παρατήρηση. Έχουμε λοιπόν και λέμε... Κοντά στα 4 ευρώ το κιλό είναι το χοιρινό χωρίς κόκκαλο... Άρα, θα διαθέσει δύο κιλά ελαιόλαδο και θα έχει ρέστα 1,40 ευρώ μόνο... Στο κοτόπουλο; Περίπου οι ίδιες τιμές ισχύουν... Και γιατί όχι... αρνάκι; Με μια μέση τιμή στα 8 ευρώ το κιλό που μπορεί κανείς να βρει το αρνί στην Κρήτη την περίοδο αυτή, χρειάζεται ο ελαιοπαραγωγός να διαθέσει ακριβώς τρία κιλά ελαιόλαδο και να έχει ρέστα μόλις 10 λεπτά...
Και φυσικά, αρνάκι ή οποιοδήποτε άλλο κρέας δεν μπορεί να μαγειρευτεί σε ένα νοικοκυριό χωρίς και τις... πατατούλες... Έχουμε λοιπόν και λέμε... Πόσα κιλά πατάτες αγοράζουμε με ένα κιλό ελαιόλαδο; Με βάση τη μέση τιμή αγοράς της πατάτας την περίοδο ετούτη, το ένα κιλό πατάτας πωλείται γύρω στο ευρώ. Άρα, με ένα κιλό ελαιόλαδο, δεν μπορούμε να αγοράσουμε πάνω από 2,7 κιλά πατάτες... Να βάλουμε και μαρουλάκια για τη σαλάτα; Με μια μέση τιμή τα 60 λεπτά το μαρούλι, με ένα κιλό ελαιόλαδο ο παραγωγός θα προμηθευτεί 4,5 μαρούλια, ούτε καν πέντε δηλαδή... Αλλά να μην πάρει και ένα λίτρο κρασί εμφιαλωμένο; Στην καλύτερη περίπτωση θα το αγοράσει στα 3 ευρώ το κιλό. Άρα, αν θέλει να πει... κι ένα κρασί με το φαγητό του ο αγρότης, θα πουλήσει αναγκαστικά ένα κιλό ελαιόλαδο...
Αυτός θα πιει το κρασάκι του. Τα παιδιά του να μην... πιουν το πρωί ένα ποτήρι γάλα; Πάνω από... τρία λίτρα νωπού γάλακτος για τα παιδιά του, με μια μέση τιμή που στην Κρήτη φτάνει γύρω στο 1 με 1,10 ευρώ το λίτρο, δε θα μπορέσει να αγοράσει πουλώντας ένα κιλό ελαιόλαδο...
Δέκα κιλά λάδι... για το μεροκάματο
Τέλος, ας μην υπολογίσουμε λιπάσματα και φυτοφάρμακα για να παράξει το ένα κιλό ελαιολάδου ο παραγωγός. Αλλά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μεροκάματο που θα πληρώσει. Έτσι, με μια μέση τιμή στο μεροκάματο που δεν πέφτει κάτω από τα 30 ευρώ ανά εργάτη (μιλάμε για τον πιο κακοπληρωμένο εργάτη φυσικά), ο παραγωγός χρειάζεται να πουλήσει πάνω από 10 κιλά ελαιόλαδο για να πληρώσει τον εργάτη του για ένα οκτάωρο στο λιόφυτο...
Αλλά ακόμα και αν πάει μόνος του στις ελιές, ο σωστός υπολογισμός του κόστους επιβάλλει να αφαιρούνται τα μεροκάματα του ίδιου του παραγωγού για να βγει το καθαρό εισόδημα από την πώληση του ελαιολάδου... Άρα, όπως λέμε... «μηδέν από μηδέν, μηδέν»...
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1532052/duo-exades-nero-gia-ena-kilo-ladi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.