ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Νέα "βόμβα" Κατσαρού: Κενώσεις ποντικών και τρίχες εντόμων στα τρόφιμα!


Κενώσεις ποντικών, κομμάτια εντόμων, μούχλα και σκουλήκια είναι μερικά από τα… ξένα σώματα που επιτρέπεται, βάσει νόμου, να υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα και ο νους του ανθρώπου δε θέλει καν να τα φανταστεί ή, πολλές φορές, να τα ξέρει. Επιτρέπονται όμως σε συγκεκριμένα όρια. Είναι η νέα "βόμβα" από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πρώην πρόεδρο ΕΦΕΤ και διευθυντή του Τμήματος Διατροφολογίας "New York College Νίκο Κατσαρό, μετά τις προ μηνών αποκαλύψεις του για τις κατσαρίδες και το υγρό απ΄ τον πρωκτό του κάστορα!



Ο Νίκος Κατσαρός, με σημερινή του επιστολή, ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες από τις… επιτρεπόμενες ποσότητες εντόμων και άλλων ουσιών που μπορεί να βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα.

Δείτε εδώ τις προηγούμενες ανατριχιαστικές καταγγελίες του Νίκου Κατσαρού: 
https://www.neakriti.gr/article/ygeia/1514430/ti-trome-kavourdismenes-katsarides-prionidi-xulou-ugro-apo-proktiko-adena/

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) έχει εκδώσει ανάλογο κείμενο που αναφέρεται σε ξένα υλικά στα τρόφιμα.

Αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικών & κεφάλια εντόμων

Όπως καταγγέλλει ο κ. Κατσαρός, σύμφωνα με τους ανωτέρω οργανισμούς, επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες κενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου, στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένες κενώσεις ποντικού στο κιλό και στην ρίγανη μέχρι 1.250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κλπ) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, στην κανέλα επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1.175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω Κανονισμούς.

Ενώ απαγορεύεται η παρουσία ολόκληρων εντόμων και άλλων ζωυφίων σε βότανα και μπαχαρικά, επιτρέπεται όμως η παρουσία μερών αυτών και των κενώσεων τους. Μάλιστα, προσδιορίζεται το διαφορετικό ποσοστό εάν είναι σε συμπιεσμένη μορφή ή τριμμένη. Έτσι π.χ. για την ρίγανη εάν είναι συμπιεσμένη, το ποσοστό είναι 300 μέρη εντόμων ανά 10 γραμμάρια, ενώ στην τριμμένη ρίγανη το ποσοστό είναι μέχρι 1.250. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην τριμμένη ρίγανη τα μέρη εντόμων γίνονται μικρότερα και συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός τους.

Για άλλα τρόφιμα, όπως για το στάρι, το όριο είναι πιο συγκεκριμένο: 9 κομμάτια απορριμμάτων ποντικού ανά κιλό σταριού.

Για την πάστα σύκου το όριο είναι 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια πάστας σύκων και το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: που πήγαν τα άλλα μέρη του εντόμου; ή και πώς μόνο τα κεφάλια μπήκαν στην πάστα σύκου;

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Κατσαρός «όλα τα παραπάνω υπολείμματα επιτρέπονται στα τρόφιμα εντός των αναφερομένων ορίων διότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών, είναι δηλαδή ασφαλή σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων. Εκείνο που δεν αναφέρουν είναι πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί από κάθε χώρα-μέλος, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα υπολείμματα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια. Δεν γνωρίζω εάν κάποιος ελεγκτής ποτέ μέτρησε τα τεμάχια απορριμμάτων ποντικού και στο κιλό σταριού βρήκε 11 κομμάτια αντί για 10 που είναι το όριο, και εάν προβληματίστηκε. Πάντως, με βεβαιότητα αναφέρω ότι ποτέ στην χώρα μας δεν αναφέρθηκε ότι τρόφιμο εισαγόμενο ή ντόπιας παραγωγής δεσμεύθηκε επειδή περιείχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα υπολείμματα, εκτός εάν περιλαμβάνονται στο γενικό τίτλο ξένα σώματα και μετριέται διαφορετικά.

Σε μια σειρά από τρόφιμα επιτρέπεται μέχρι ενός ποσοστού να είναι με μούχλα ή με σκουλήκια όπως π.χ., στις κονσέρβες ή κατεψυγμένα ροδάκινα επιτρέπεται μούχλα ή σκουλήκια μέχρι 3%. Επίσης μούχλα χαμηλού επιπέδου επιτρέπεται σε κονσέρβες ντομάτας, ντοματόζουμο, κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας χωρίς να επισημαίνετε ότι κάποια είδη μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Η παρουσία ακάρεων επιτρέπεται μέχρι 75 ακάρεα σε 100 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή αποξηραμένα, μέχρι 60 ακάρεα στα 100 γραμμάρια κατεψυγμένο μπρόκολο και μέχρι 50 ακάρεα σε 100 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.

Πάντως, εάν βρείτε στα τρόφιμα σας απορρίμματα ποντικών ή πόδια, φτερά κλπ ζωυφίων, ή μούχλα, σκουλήκια και ακάρεα, μην αναρωτηθείτε εάν έχουν ελεγχθεί, εάν εχουν μετρηθεί και εάν είναι εντός ορίων, πείτε μόνο… καλή όρεξη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)