ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή!



Ενάντια στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας και των δεκαήμερων εκπτώσεων που δεν ωφελούν όπως ειπώθηκε, τάχθηκε για μια ακόμη φορά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μετά από συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη επισημάνθηκε ότι οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε απεργία στις 28 Νοεμβρίου.



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καλέστηκε σήμερα 15/11/2018 από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη σε συζήτηση για το ζήτημα των ενδιάμεσων  εκπτωτικών περιόδων, για την νέα χρονιά (2019)  κατ' επέκταση και για τις Κυριακές τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά.

Ξέρουμε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ' το ποιου φορέα, θα διασφαλιστούν καλύτερα τα κέρδη, ανάλογα με το πότε εξυπηρετεί τον καθένα να γίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, που δεν αφορά ούτε τους εργαζόμενους στον κλάδο, ούτε τους καταναλωτές.

Για ακόμα μια φορά εκφράσαμε στη συνάντηση αυτή  τη σταθερή και αταλάντευτη θέση υπέρ της υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας που έχει το σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης εισηγητικά, με βάση το  δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να  ορίσει τα δυο δεκαήμερα των εκπτώσεων, ανέφερε πως θα νομοθετήσει  τις ημερομηνίες που εξυπηρετούν καλύτερα τους εμπόρους του Ηρακλείου και την ερχόμενη χρονιά όπως και το 2018 (Μάρτιο - Σεπτέμβριο).

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου αλλά και οι μικροί έμποροι του Ηρακλείου είναι πως στη χθεσινή σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε η θέση του σωματείου μας για ακόμα μια φορά, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι το  πρόβλημα δεν είναι οι εκπτώσεις, ούτε η χρονική διάρκεια τους, ούτε η Κυριακή σαν «ακόμα μία μέρα για ψώνια». Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για το εμπόριο, αυτό που λείπει δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα από τις τσέπες του λαού για να ψωνίσει. Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε και από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου όταν του θέσαμε το ερώτημα, αν τα δεκαήμερα των εκπτώσεων και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή βοήθησε τους μικρούς εμπόρους. Θέση την οποία υπερασπιζόταν τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου, έχοντας σοβαρή ευθύνη που έβαλε πλάτες στην εφαρμογή ενός μέτρου που έκλεισε μαγαζιά και χειροτέρευσε του όρους δουλειάς εκαντοντάδων εμποροϋπαλλήλων. Ευθύνη που δεν ξεπλένεται με το αίτημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη να καταργήσει της ενδιάμεσες εκπτώσεις γιατί όπως τελικά παραδέχτηκε, ο πρόεδρος του ΕΣΗ, δεν βοήθησε σαν μέτρο τους εμπόρους αλλά μόνο τα μεγάλα καταστήματα.

Για μας το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έφεραν το  άνοιγμα των καταστημάτων δυο επιπλέων Κυριακές το χρόνο  αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του κλάδου, να δουλεύουμε την Κυριακή και στην πλειοψηφία ούτε καν να αμειβόμαστε επιπλέον αλλά, ούτε και το επιπλέον ρεπό όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία δεν δίνεται από την εργοδοσία και μάλιστα με ολοένα χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις, με ωράρια «λάστιχο», με μισθούς των 400 και 500 ευρώ. Το μέτρο αυτό έχει επιδεινώσει το βιοτικό μας επίπεδο, διαταράσσει την οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή μας.

 Ένας είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και μικρομαγάζοτορες: Ο δρόμος  της πάλης για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής σαν μέρα αργίας! Ο δρόμος της πάλης για Κλαδική Σύμβαση υποχρεωτικά εφαρμόσιμη σε όλο τον κλάδο και βασικό μισθό τα 918 ευρώ με 5ημερο-8ωρο-40ωρο. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δύναμη  μας με οργάνωση στο σωματείο μας, στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για αγώνα σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους εμπόρους, οι οποίοι πλήττονται από την ίδια πολιτική και ωθούνται από το μεγάλο κεφάλαιο στο κλείσιμο και τα χρέη.

Απαιτούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου
Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918 βασικό μισθό, 5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα.
Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις
Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων
Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας
Φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές
 Να δώσουμε απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια εργοδοσίας – κυβέρνησης και των συνδικαλιστών τους,  με συμμετοχή στην

Γενική Απεργία 28/11 10πμ Πλ. Ελευθερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)