Άρχισε να καταβάλλεται επιδότηση σε παραγωγούς (δικαιούχους στα Σχέδια Βελτίωσης) για την αγορά θρυμματιστή κλαδιών που προβλέπεται από νέες δράσεις που εντάσσονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη του κόστους αγοράς του μηχανήματος, που κυμαίνεται από 600 μέχρι και 2.000 ευρώ περίπου, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%, καθώς έχει σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Σμυρνάκης τόνισε ότι η διαδικασία αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ίδια την καλλιέργεια, αφού παράγεται ένα πολύ καλό εδαφοβελτιωτικό, αλλά ακόμα και καύσιμη ύλη για καυστήρες πέλετ, ενώ τεράστια σημασία έχει η μείωση των περιστατικών πυρκαγιάς, που κάθε χρόνο καταστρέφουν δάση και περιουσίες!
Συγκεκριμένα, η πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2016, έκανε λόγο για ένα νέο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο, που θα επιδοτεί τους ελαιοκαλλιεργητές να μην καίνε τα κλαδιά της ελιάς μετά το κλάδεμα, αλλά να τα θρυμματίζουν με καταστροφέα και να τα εναποθέτουν στο έδαφος του ελαιώνα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
Το ποσό της ενίσχυσης, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΑΑ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέρχεται στα 14 ευρώ το στρέμμα για μια χρονιά και απαιτεί πενταετή δέσμευση του παραγωγού.
Στο μεταξύ, πέρυσι, δύο νέες δράσεις για ελιά και βοσκήσιμες γαίες εντάχθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο: Η Δράση Μ4.4.4 “Θρυμματιστής κλαδεμάτων για τις ελαιοκαλλιέργειες”, προκειμένου οι δικαιούχοι παραγωγοί να αποκτήσουν θρυμματιστή για τα κλαδέματα των ελαιοκαλλιεργειών. Δεδομένου ότι η δράση αυτή εντάσσεται στις μη παραγωγικές επενδύσεις, το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να φτάσει το 100%. Και η Δράση Μ10.1.11 “Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης”, που στοχεύει στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης των βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης. Η δράση αφορά τη ρύθμιση του χρόνου βόσκησης κατά τη διάρκεια του έτους, η οποία επιφέρει αύξηση της φυτοκάλυψης του βοσκότοπου και, επομένως, μείωση του κινδύνου ερημοποίησης λόγω διάβρωσης του εδάφους.
«Είναι πολλαπλά τα οφέλη»
«Έχει απαγορευτεί κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων. Το καλύτερο είναι τα λιόκλαδα και όλα τα γεωργικά υπολείμματα να ενσωματώνονται μέσα στο έδαφος ως λίπασμα. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο θρυμματιστής», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος και γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Σμυρνάκης.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε, γύρω από το θέμα αυτό έχουν γίνει διάφορες προτάσεις.
«Στην Πελοπόννησο το έχω δει με τα μάτια μου. Αντί να παίρνει ο κάθε παραγωγός έναν μικρό θρυμματιστή, μαζεύονται παραγωγοί μέσα από ενώσεις και συνεταιρισμούς και παίρνουν πολύ μεγάλους θρυμματιστές για να κάνουν τον θρυμματισμό στα ελαιόδεντρά τους. Και βέβαια είναι σωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καίγονται τα κλαδιά, όπως συνέβαινε παλιότερα και με τις καλαμιές, σε εκτάσεις μεγάλων καλλιεργειών στη Βόρεια Ελλάδα»...
Από άποψη βελτίωσης του εδάφους, ο Γιάννης Σμυρνάκης ανέφερε ότι «βοηθάει πολύ τη δομή του εδάφους, τη σύστασή του, και δίνει θρεπτικά συστατικά για την ελιά. Δηλαδή, ό,τι αποβάλλεται από την ελιά, το δέντρο πρέπει να το ξαναπαίρνει. Οπότε είναι πολύ θετικό να θρυμματίζονται και να ενσωματώνονται ξανά στο έδαφος όλα αυτά τα υπολείμματα. Το ότι ανεβάζει το κόστος για τον παραγωγό το καταλαβαίνω, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον, γιατί η καύση των υπολειμμάτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα»...
Μανόλης Δαμουλάκης: «Είναι πολλά τα περιστατικά των πυρκαγιών»
Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γωγώ Αποστολάκη χθες, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης τόνισε ότι «λόγω της ξηρασίας, δεν υπάρχει δείκτης ασφαλείας στην ύπαιθρο. Και μάλιστα έχουμε και αρκετά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, όπου από υπολείμματα καλλιεργειών έχουμε πυρκαγιά. Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε σε όλους όσοι έχουν σκοπό να προβούν σε κάτι τέτοιο, ότι οι μήνες που επιτρέπεται, με βάση τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, η εργασία αυτή είναι οι χειμερινοί.
Και ημερολογιακά ξέρουμε ότι αυτή η περίοδος είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όπως να υπάρχει νερό πάντα, να υπάρχουν δύο άτομα όταν κάνουν αυτή την καύση και να είναι αποψιλωμένο γύρω-γύρω από ξερά χόρτα το συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, δε δημιουργούμε μεγάλες στοίβες με σωρούς κλαδιών για να τα κάψουμε μια και έξω.
Σιγά-σιγά και με λίγα-λίγα τα κλαδιά, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και κυρίως δεν το κάνουμε αυτό όταν φυσάει αέρας»...
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1527277/thrummatistis-liokladon-me-epidotisi-eos-kai-100-poioi-oi-dikaiouhoi-paragogoi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.