ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

«Ζεστό χρήμα» 80 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις για τους αγρότες - Πότε θα μπει στα βιβλιάρια των παραγωγών η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης


Θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ (τουλάχιστον) οι επιδοτήσεις που περιμένουμε στην Κρήτη, με τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης και τα χρήματα της Εξισωτικής, όπως και άλλων ενισχύσεων βιοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων, να μπαίνουν στα βιβλιάρια των παραγωγών το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να προλάβει να πληρώσει πριν από τις γιορτές.




Στο μεταξύ, ο ίδιος ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ ΤV δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου.

Έχουμε όμως και την υπογραφή της απόφασης Αραχωβίτη για την καταβολή 41 εκατομμυρίων ευρώ (αντί για 30 εκατομμυρίων που είχε αρχικά ανακοινώσει) προς τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας από τον κανονισμό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis), για την απώλεια στο γάλα εξαιτίας διαφόρων στρεβλώσεων της αγοράς. Ταυτόχρονα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και την επιστροφή 17 εκατομμυρίων ευρώ στους Έλληνες αγρότες, επί συνόλου 444 εκατομμυρίων ευρώ που επιστρέφονται στο σύνολο των Ευρωπαίων!


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, οι δικαιούχοι στην Κρήτη είχαν λάβει γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης και απομένει το υπόλοιπο 30% συν το πριμ για το «πρασίνισμα». Δηλαδή, πληρώθηκε το 48% της Ενιαίας Ενίσχυσης και θα πληρωθεί τώρα το 52% της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους αγρότες της χώρας για το 2018 ανέρχονται σε 1.855.473.000 ευρώ.

Από το ποσό αυτό, 1.103.650.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 556.642.000 ευρώ για το πρασίνισμα, 37.109.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 184.049.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Με την πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, πληρώθηκαν πανελλαδικά 682.648.311,48 ευρώ σε 536.247 δικαιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει επίσημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη δεύτερη δόση πληρωμής περιμένουμε γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των άλλων, θα πληρωθούν και οι παραγωγοί εκείνοι που δεν έλαβαν προκαταβολή, επειδή το ποσό που τους αναλογούσε ήταν μικρότερο των 250 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι με το ποσοστό της δεύτερης δόσης υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ.

Οι εξελίξεις στην Εξισωτική

Το ποσό της Εξισωτικής πανελλαδικά θα φτάσει τα 247 εκατομμύρια ευρώ. Κοντά στους 61.000 υπολογίζονται οι απορριπτόμενοι δικαιούχοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) της εξισωτικής αποζημίωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και συλλόγων. Παράλληλα, οι πύλες ΟΣΔΕ καλούν τους ενδιαφερόμενους να πληροφορηθούν αν είναι δικαιούχοι, ώστε σε περίπτωση που δεν είναι να υποβάλουν ένσταση.

Υπενθυμίζεται ότι τους πίνακες με τους εγκεκριμένους και τους απορριπτόμενους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2018 ανακοίνωσε ο αρμόδιος οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ατομικούς τους κωδικούς στην ειδική εφαρμογή και να προχωρήσουν σε έλεγχο για να δουν εάν εγκρίνονται ή απορρίπτονται για την επερχόμενη πληρωμή της Εξισωτικής.

Η εν λόγω πληρωμή υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη σχετική εγκύκλιο που τη συνοδεύει, σε περίπτωση που οι παραγωγοί διαφωνούν με το αποτέλεσμα που θα δουν στην εφαρμογή, καλούνται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή, δηλαδή ένσταση ηλεκτρονικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης που διαμορφώνονται από τα αποτελέσματα αυτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή. Για τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ισχύουν τα παρακάτω:

Οι προσφυγές υποβάλλονται εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την αναγραφόμενη στους πίνακες ημερομηνία.
Για το έτος αιτήσεων 2018, το διάστημα υποβολής ενδικοφανών προσφυγών ξεκίνησε την Τρίτη 27/11/2018 (ώρα 00:01 π.μ.), με καταληκτική ημερομηνία τη 10η Δεκεμβρίου (ώρα 23:59).

Η υποβολή πραγματοποιείται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ - Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Καρτέλας Αγρότη (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab) - Μέτρο 13- 2018 - Ένταξη και ειδικότερα μέσω της οθόνης “Ενδικοφανείς προσφυγές”.
Το εθνικό απόθεμα πριν τις γιορτές

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης πρόκειται να καταβληθεί και ένα σημαντικό μέρος από το φετινό εθνικό απόθεμα (37 εκατομμυρίων ευρώ), γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το εθνικό απόθεμα - ως γνωστό - είναι ο «κουμπαράς» του κοινοτικού κανονισμού και τροφοδοτείται από τις παρακρατήσεις δικαιωμάτων.

Τέτοιες παρακρατήσεις μπορεί να γίνονται κατά τις μεταβιβάσεις, να γίνονται επίσης από διάφορες ποινές σε βάρος παραγωγών, από τη γραμμική μείωση της βασικής ενίσχυσης, αλλά και από παραγωγούς που αποκλείονται από το πρόγραμμα, λόγω της μη ενεργοποίησης των στοιχείων τους για δύο συνεχόμενα χρόνια. Εξάλλου, στο εθνικό απόθεμα καταλήγουν και τα δικαιώματα που χάνονται από τους παραγωγούς εκείνους που δε συμπληρώνουν από την πρώτη συν τη δεύτερη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης το ποσό των 250 ευρώ κ.λπ.

17 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 444 εκατ. ευρώ σε Ευρωπαίους αγρότες, σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό (Ε.Ε.) 2018/1848. Από αυτό το κονδύλι, ποσό 17 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στους Έλληνες αγρότες. Τα χρήματα αυτά αρχικά αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2018 για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), για τη δημιουργία του αποθεματικού κρίσης. Παρόλο που ο αγροτικός τομέας αντιμετώπισε φέτος κρίσιμες καταστάσεις, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω αποθεματικό. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της αγοράς για ορισμένους τομείς (όπως λαχανικά, γαλακτοκομικά και ασθένειες ζώων) χρηματοδοτήθηκαν από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

41 εκατ. ως το τέλος του έτους: Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

Με το ποσό των 41 εκατομμυρίων ευρώ (που θα μοιραστούν στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό των ζώων που δηλώνουν) θα στηρίξει η κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου τους παραγωγούς του γάλακτος, λόγω της απώλειας εισοδήματος που προέκυψε εξαιτίας των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες τα τελευταία δύο χρόνια για την παραγωγή φέτας. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε πρόσφατα απέναντι στους συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Δεν έχει όμως ξεκαθαριστεί ακόμα, από το εν λόγω ποσό, πόσα θα διατεθούν στην Κρήτη.

Η Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 41.000.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για ποσό από τον ειδικό φορέα οικονομικού έτους 2018 για την «Κάλυψη δαπάνης η οποία θα προέλθει από την έκδοση ΚΥΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 1408/2013 της επιτροπής για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de mininis) σε αιγοπροβατοτρόφους της επικρατείας».
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1528628/zesto-hrima-80-ekat-euro-apo-tis-epidotiseis-gia-tous-agrotes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)