ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Η κλιματική αλλαγή μας «χτυπά» την πόρτα - Είναι η Κρήτη προετοιμασμένη για ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο;


Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης 

Ζούμε την κλιματική αλλαγή αλλά θα έρθουν και τα χειρότερα, που θα πρέπει εμάς που ζούμε στην Κρήτη - κάτι βέβαια που ισχύει και για ολόκληρη τη χώρα - να μας βρουν προετοιμασμένους, θωρακισμένους και ενήμερους.



Κάτι που σήμερα δεν ισχύει, αφού κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για κάθε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων όπως και θλιβερών γεγονότων, είτε πρόκειται για πυρκαγιές, είτε για σεισμούς, είτε για πλημμύρες. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα όσων λένε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα γνωστοί επιστήμονες από τον χώρο της Οικολογίας και της Έρευνας, τονίζοντας ότι, αν η ανατολική Αττική είναι ευάλωτη στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, εμείς στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε έντονα το φαινόμενο των μπαζωμένων ρεμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μεγάλες και απότομες νεροποντές!

«Οφείλουμε να προστατευτούμε. Και το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση στον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα», λέει ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, πυρηνικός φυσικός και ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μιχάλης Προμπονάς. «Με την πάροδο του χρόνου περιμένουμε εντονότερα τέτοια φαινόμενα. Άρα πρέπει να θωρακιστούμε περισσότερο, να εκπαιδευτούμε και οι νόμοι να εφαρμόζονται και να μην μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος να κλείνει την παραλία. Να μην κλείνει τους δρόμους και να μπορούν να υπάρχουν διέξοδοι διαφυγής άμα γίνει κάτι. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να θωρακιστούμε περισσότερο για την κλιματική αλλαγή...».

Και φέρνει ως τραγικό παράδειγμα αυτό που συνέβη στο Μάτι της Αττικής... «Δεν είναι ξεκομμένα τα γεγονότα αυτά και από την κλιματική αλλαγή. Έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, έχουμε περιόδους που είναι ξηρασία, έχουμε δάση που δεν τα περιποιούμαστε ποτέ γιατί πρόκειται για περιαστικά δάση - τα οποία δεν είναι όπως παλιά, που είχαμε καλλιέργειες, είχαμε ζώα και γινόταν διαχείριση των δασών. Άρα έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη τους τα δάση. Έχουμε τις βίλες και τα σπίτια μας μέσα στα δάση αυτά και όταν καούμε λέμε “φταίει η Πολιτεία”. Εντάξει, φταίει και η Πολιτεία, αλλά φταίμε κι εμείς που πάμε και χτίζουμε μέσα στα δάση...».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι στο Μάτι επικρατούν και οι ισχυροί άνεμοι, που αποτελούν έναν πολύ κακό συνδυασμό με όλους τους άλλους παράγοντες εκεί. «Μέσα σε μια περιοχή που έχουμε χτίσει τα πάντα και έχουμε χτίσει και κάθε πρόσβαση κι έχουμε κάνει τους δρόμους μας πιο στενούς απ' ό,τι προβλέπεται για να έχουμε τα σπίτια μας και τις αυλές μας και τις περιφράξεις μας, νομίζω ότι είναι και η κοινή λογική ότι όταν συμβεί κάτι δε θα μπορεί να φύγει κανείς και να πάει πουθενά. Πέρα από τα λάθη που έγιναν...».

Στο ερώτημά μας αν μέσα από τα λάθη μας αυτά θα μάθουμε κάποτε, ο Μιχάλης Προμπονάς δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. «Όχι, δε νομίζω ότι θα μάθουμε. Γιατί ο καθένας μας λέει “εγώ να είμαι καλά και ο άλλος δε με νοιάζει τι κάνει”. Και έγινε μια καταστροφή αλλά θα ξεχαστεί και αυτή. Πριν από μερικούς μήνες στη Μάντρα στην Αττική, στα καλά καθούμενα πνίγηκαν άνθρωποι. Τώρα έχουμε το Μάτι, μετά από τρεις μήνες θα έχουμε κάπου αλλού να έχουμε μια πλημμύρα και πάει λέγοντας... Μπορεί βέβαια επειδή έγινε πολύ μεγάλο κακό να βάλουμε μυαλό. Μακάρι. Αλλά γενικά ξεχνιούνται αυτά γρήγορα...».

Χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης στην Κρήτη

«Δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στην Κρήτη για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα», καταγγέλλει από την πλευρά του ο οικολόγος και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Αριστείδης Παπαδάκης. «Έχουμε έντονο στην Κρήτη και το φαινόμενο με τα αυθαίρετα που έχουν χτίσει μέσα στα ρέματα και τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι επικίνδυνα. Το γεγονός ότι τα ρέματα δε βρίσκουν τη διέξοδο προς τη θάλασσα δημιουργεί και το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”.

«Αυτό που μπορώ να πω εγώ με βεβαιότητα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης να επικαιροποιηθούν κι επίσης να εκπαιδευτεί ο πληθυσμός όπως κάνουν στις αναπτυγμένες χώρες, όπου ο πληθυσμός εκπαιδεύεται για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εδώ συστηματικά κάθε χρόνο. Να γίνεται σε κάθε περιοχή μια άσκηση. Μια ενημέρωση. Έλεγχος στα κτήρια κ.λπ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα για να αποφεύγουμε τους μαζικούς θανάτους...».

Ο Αριστείδης Παπαδάκης δε λέει σε καμία περίπτωση ότι είμαστε εντελώς αθωράκιστοι μπροστά στις θεομηνίες, αλλά, όπως διευκρινίζει, θεωρεί ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα να βαδίσουμε για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ένα νησί θωρακισμένο και ουσιαστικά προετοιμασμένο απέναντι στα ξεσπάσματα του καιρού. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει για ποιον λόγο δεν πρέπει να χτίζει στο ρέμα. Και η Πολιτεία να μάθει να μην το επιτρέπει και να μη φτιάχνει “παραθυράκια” συνέχεια...».

«Η κλιματική αλλαγή προχωράει γρήγορα»

«Έχουμε ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προχωράει γρήγορα», τονίζει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και ο βιολόγος, ερευνητής και ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Δρετάκης. «Δηλαδή, κάθε φορά που κάτι συμβαίνει, έχουμε και ένα “καμπανάκι” ότι βιώνουμε πια αυτά που εδώ και πολλά χρόνια λέγαμε. Και δεν τα έχει πάρει τόσο στα σοβαρά ακόμα ούτε ο ίδιος ο κόσμος, ή ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι όλα αυτά πλέον τα βρίσκουμε μπροστά μας. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι έχουν συμβεί πολλά αφύσικα πράγματα. Το πιο αφύσικο είναι οι θερμοκρασίες και η ξηρασία στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Αυτά είναι πολύ πιο αφύσικα από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Το παράδοξο φέτος στη χώρα μας για το καλοκαίρι είναι η έλλειψη μελτεμιών, Ιούλιο μήνα, για να μας δροσίσουν. Και αντιθέτως έχουμε τις βροχές, τις μπόρες, τις υγρασίες κ.λπ. Εγώ δε θυμάμαι άλλα καλοκαίρια τόσο πολλές βροχές. Και αυτές είναι οι ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προχωράει. Και τι σημαίνει κλιματική αλλαγή; Ότι θα έχουμε, εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας που είναι δεδομένη, και κάποια έντονα φαινόμενα. Ακριβώς επειδή έχουμε την άνοδο της θερμοκρασίας θα έχουμε και κάποια έντονα φαινόμενα...».

Και διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι μπορεί κάπου να χιονίσει επειδή έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια μεγαλύτερη υγρασία που θα οδηγήσει σε χιονόπτωση.

«Άρα θα πρέπει να γίνει συνείδηση συνολικά στην Πολιτεία, ο κόσμος με κάθε τρόπο να είναι προετοιμασμένος, να μην έχει πια αυτή τη λογική ότι “εμένα δε θα μου τύχει” κ.λπ. Δηλαδή να είναι προετοιμασμένος για ό,τι θα μας έρθει μελλοντικά. Και αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Και μάλιστα ούτε εγώ ήξερα αυτό που δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας για τους χώρους όπου θα μπορεί να προσφύγει ο κόσμος στο Ηράκλειο σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων...».

Ο Μιχάλης Δρετάκης συνεχίζει επίσης λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας στην Κρήτη. «Το γεγονός ότι έχουμε ένα σωρό μπαζώματα σε ρέματα και ποτάμια, στην παραλία και όλα αυτά που έχουμε στην Κρήτη θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Για παράδειγμα, όταν προ ημερών έκανε την μπόρα σε μεγάλο μέρος του νομού Ηρακλείου, βγήκαν λύματα στον Καρτερό από τον Ξηροπόταμο, ο οποίος κατέβασε πιο πολλά νερά απ’ όσα είχε κατεβάσει ολόκληρο το χειμώνα. Και επειδή στο μήκος του ποταμού υπάρχουν σπίτια με βόθρους, περνώντας το νερό κατέβασε και λύματα. Αυτό το πράγμα λοιπόν που συνέβη καλοκαίρι δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Και δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα ξανασυμβεί μες στο καλοκαίρι. Διότι το καλοκαίρι φέτος βλέπουμε ότι είναι παράξενο. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε, γιατί πλέον η κλιματική αλλαγή είναι μες στη ζωή μας και αυτό το βλέπει πια ο κάθε άνθρωπος...».
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1516785/i-gi-mas-ekdikeitai-einai-thorakismeni-i-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)