Σαν το Τζόκερ καλούνται να εμφανίζονται στο εξής οι εργαζόμενοι σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για να μη λάβουν κακή αξιολόγηση από τους “μυστικούς επισκέπτες” της εργοδοσίας.
Xαμογελάτε είναι μεταδοτικό, έλεγε κάποτε ένα τραγούδι του Μικρούτσικου.
Χαμογελάτε είναι υποχρεωτικό, λέει μια περιφερειακή διευθύντρια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Και αν κάποιος φτωχός, προλετάριος δε βρίσκει αρκετούς λόγους να χαμογελάει, όσο τον εκμεταλλεύονται σε ένα κάτεργο, η διευθύντρια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ καταγράφει μερικούς, για να τον βοηθήσει να πάρει αυθόρμητα τη σωστή απόφαση.
Χαμογελάτε γιατί έχετε δουλειά. Αν δε χαμογελάτε, μπορεί να την χάσετε.
Χαμογελάτε, γιατί έχουμε καλές προσφορές. Έχετε δει καμιά διαφήμιση να μην έχει χαρούμενους κι ευτυχισμένους καταναλωτές;
Χαμογελάτε, γιατί πληρώνεστε για αυτό, γιατί πληρώνεστε στην ώρα σας, γιατί σας πληρώνουν οι πελάτες του κατασήματος κι αξίζουν ένα ευχαριστώ, και γιατί η εταιρία έχει επενδύσει χρήματα για εσάς. Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα, αλλά αν μπουν χώρια, ακούγονται καλύτερα και περισσότερα.
Κι αν κάποιοι παραπονούνται πως παίρνουν μόνο 300 ευρώ, η διευθύντρια μας θυμίζει πως το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο!!! Αν κάποιος είναι αρκετά λοβοτομημένος για να πιστέψει ότι έχει πολλούς και καλούς λόγους να χαμογελάει στη δουλειά, γιατί να μην πιστέψει πως πολλαπλασιάζοντας το μηδέν μπορεί να πάρει έναν καλό μισθό. Τουλάχιστον μάθαμε ότι δεν είναι απαραίτητη η καλή σχέση με την αριθμητική για να αποκτήσει κανείς επιτελική θέση σε μεγάλη επιχείρηση.
Γιατί προφανώς, η εταιρία κάνει χάρη στους υπαλλήλους της. Και δεν αρκεί να τους εκμεταλλεύεται, πρέπει να χαίρονται ή να φαίνεται πως το απολαμβάνουν -προς το παρόν με χαμόγελα, μελλοντικά μπορεί να τους ζητήσουν να βγάζουν και βογγητά ηδονής. Όπως λέει κι ο στίχος από ένα άλλο τραγούδι ενός άλλου Μικρούτσικου:
-Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που (χαμο)γελάσαμε…
Για να βεβαιωθεί μάλιστα η διεύθυνση πως οι εργαζόμενοι έχουν εμπεδώσει το νόημα και δεν τεμπελιάζουν με θλιμμένο ύφος, τους προειδοποιεί ότι μέσα στο μήνα έπεται η επίσκεψη ρουφιάνου μυστικού επισκέπτη για να αξιολογήσει αν οι δούλοι υπάλληλοι είναι αρκετά γελαστοί. Αν και η αλήθεια είναι πως ούτε στην αρχαία Ρώμη τα αφεντικά δεν είχαν την απαίτηση από τους σκλάβους τους να τριγυρνάνε χαρούμενοι. Στον καπιταλισμό όμως και το χαμόγελο, εκτός από το χρόνο, είναι χρήμα για τους εργοδότες.
Το κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως η συγκεκριμένη διευθύντρια ψήφισε ως εργαζόμενη, μαζί με τους άλλους συνεργάτες της εταιρίας, για το “σωματείο των εργαζομένων” που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Και αν κάποιος δυσκολεύεται να φανταστεί πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε τέτοια “σωματεία”, μπορεί να χαμογελάσει (υποχρεωτικά) και να ρίξει μια ματιά στο παραπάνω σημείωμα. Τα υπόλοιπα είναι απλοί συνειρμοί…
Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, θα σας αναφέρω κάποιους λόγους για να ψηφίσετε χαμογελώντας τους υποψήφιους της προτίμησής μας, για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αναγκαιότητα να το κάνουν…
katiousa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.